FALLES 2021: Unes Falles atípiques

La paella i les falles. Sens dubte, dos dels simbols més universals i reconeguts del nostre territori.

Per això, des d’Arròs Dacsa no podem oblidar que estem a les portes de la celebració novament d’una de les nostres festes més estimades: les Falles.

Això sí, enguany celebrarem les falles més atípiques de la nostra història. I no sols per la seua data de celebració, setembre i no març, sinó per tot el que envolta la seua celebració. Les circumstàncies manen i, igual que la resta de facetes de la nostra vida, aquesta tradicional festa es vorà afectada per la crisi del coronavirus i la pandèmia mundial que estem vivint.

Després de la cancel·lació de les falles 2020 i el retard en la celebració de les de 2021, han sigut dos mesos de març en què València no s’ha vestit amb les seues grans gales i s’ha preparat per a lluir en tota la seua esplendor amb la celebració de la seua festa gran.

Així que setembre pren el testimoni per a viure les falles més atípiques de la nostra història. L’actual situació sanitària permet la celebració de les mateixes, però seguint les restriccions i condicions necessàries per a poder garantir la seguretat. Les activitats i actes s’han adaptat per a poder complir amb estos requisits. Amb poques paraules, s’han de controlar els aforaments per a evitar les grans aglomeracions de persones; a causa del toc de queda, l’activitat nocturna no està permesa; i l’ús de mascaretes i distància de seguretat és necessari en tots els actes.

 

Com afecta la normativa als actes més representatius?

  • La plantà: podrà realitzar-se de nit a pesar del toc de queda, ja que està qualificada com una activitat laboral a l’aire lliure.
  • Les menjars, esmorzars i sopars de les comissions: poden realitzar-se, però a l’aire lliure, la qual cosa significa en carpes sense laterals. I han d’assumir la normativa que afecta l’hostaleria, és a dir, en taules de màxim 10 persones i separades entre elles. Les barres no poden ser utilitzades per a consumir, només per a servir.
  • La visita a les falles: es farà amb control d’aforament i sempre en el mateix sentit de visita.
  • Desfilades i cercaviles, inclosa l’ofrena: amb mascareta i distància de seguretat. I en els llocs amb espai reduït que no garantisca la distància mínima, sense públic.
  • Concentracions falleres: s’eliminen com a tal, per la qual cosa és necessari coordinar l’arribada i desallotjament dels actes que afecten diverses comissions de forma escalonada.
  • Cremà: amb aforament limitat en cada falla per a evitar les aglomeracions de públic, a més de noves dates per a evitar el toc de queda.
  • Resta d’actes culturals: es veuen sotmesos a les mateixes restriccions d’este tipus d’esdeveniments, és a dir, concerts, actuacions musicals, teatres,…

 

Sense dubte, unes falles adaptades i marcades per les condicions excepcionals que estem vivint. Però també, que donen un lleuger bufit d’aire fresc a sectors que depenen d’ella i que s’han vist greument afectats. Floristes, pirotècnics, indumentaristas, artistes fallers,… reprenen la seua activitat a poc a poc gràcies a estes falles 2021.

 

Encara que és cert que algunes comissions falleres al llarg del territori han decidit no plantar el seu monument i no celebrar les falles 2021, esperant-se a març de 2022, la majoria espera amb il·lusió poder traure els seus monuments al carrer, aquells que porten guardats des de març de 2020.

Òbviament, davant d’una situació tan imprevisible i inestable, ningú pot saber quan tornarem a viure unes falles com les coneixíem abans. El que sí que podem augurar és que en el cor de cada comissió fallera batega la il·lusió per la celebració de la seua festa més volguda. Una festa que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat i que, igual que els seus monuments, renaix de les seues cendres per a tornar a omplir els carrers de cultura i tradició, encara que siga en estes condicions atípiques i en la que Arroz Dacsa sempre està i estarà present.

 

Bones falles 2021!